Cashmere en pashmina

Background
Hoogste kwaliteit van het dak van de wereld

Al eeuwen behoren stoffen gemaakt van cashmere wol tot de meest exclusieve producten die Nepal te bieden heeft. Vele generaties ambachtslieden maken sindsdien zeer begerenswaardige stoffen, waaronder prachtige sjaals, stola's, kleding en linnen.

Al sinds de Romeinen gelden de ‘shawls’, die uit de Britse koloniën naar Europa werden ingevoerd, als exotische luxeartikelen, net zo kostbaar als edelstenen. Beroemdheden als Napoleon, Koningin Victoria en Caesar waarderden de stoffen zeer.

PahsminaKleuren

Nergens zijn doeken te vinden die fijner en warmer zijn dan de cashmere doeken uit Nepal. Vaak worden de sjaals ook ‘pashmina’s’ genoemd. Pashmina is afgeleid van het Perzische woord ‘Pashm’, dat ‘fijne wol’ betekent. Tezamen met de weeftechnieken kwam het woord naar India en is daar als naam voor cashmere wol ingeburgerd. Hoewel de naam ‘pashmina’ niet is beschermd, hoort een pashmina sjaal grotendeels uit de exclusieve wol van de Kasjmiergeit te bestaan.

Kasjmirgeit
De Kasjmiergeit leeft vooral in Mongolië en China op hoogtes tussen de 3.000 en 4.500 meter. Alleen de haren van de buikvacht zijn geschikt voor textiel. Een geit levert een beperkte hoeveelheid wol per jaar. In een sjaal, vervaardigt van 100% cashmere, is de jaarproductie van soms wel drie geiten verwerkt. In het Straid-assortiment treft u een collectie bijzondere ongeverfde sjaals, variërend van creme tot bruin- en grijstinten. De sjaal voelt zeer comfortabel aan en wordt door onze leveranciers in Nepal zorgvuldig met de hand geweven of gebreid.