Keramiek

Background
Ervaar de ambachtelijke tradities uit Bhaktapur

Keramiek speelt al vele duizenden jaren een belangrijke rol in de menselijke beschaving. Keramiek is afgeleid van 'keramos', wat drinkvat in het Grieks betekent. Ook tegenwoordig gebruiken wij keramiek aardewerk in ons dagelijks leven, zowel toegepast bij gebruiksvoorwerpen als voor decoratieve toepassingen.

Ten oosten van de hoofdstad Kathmandu (Nepal) ligt de veelbezochte tempelstad Bhaktapur, waar een eeuwenlange keramiek-traditie het straatbeeld bepaalt. In die regio oefent onze leverancier Laxmi zijn ambacht uit. Waar de meeste vakgenoten zich richten op het traditionele aardewerk, heeft Laxmi zich meester gemaakt van de meer verfijnde technieken, waaronder de productie van hoogwaardig steengoed.

De meest bekende soorten zijn aardewerk, terracotta, steengoed en porselein. Straid heeft hoofdzakelijk steengoed producten, handgemaakt en volgens een uniek proces tweemaal gebakken, de tweede keer op ongeveer 1.250 graden Celcius. Resultaat is een sterk, duurzaam en exclusief (gebruiks)voorwerp.