Thee

Background
Puur, subtiel en gezond

Thee komt oorspronkelijk uit China. Hier werd vermoedelijk de ‘te’ al 3000 jaar voor Christus ontdekt toen een blaadje uit een theeboom in een pot met kokend water viel. Rond einde van de 16de eeuw werd de thee door Engelsen naar europa en later ook Nederland verscheept. Waar het tot de 18de eeuw een exclusieve drank was voor de welgestelden. Pas begin 19de eeuw kreeg thee zijn algemene bekendheid, hoewel dat (nog) niet geldt voor de voortreffelijke en zeer exclusieve thee uit Nepal, die Straid in samenwerking met expert BlueGreens aanbiedt.

De productie van thee is vrij eenvoudig. Theestruiken groeien in een tropisch of subtropisch klimaat bij voorkeur in hogere gebieden op een berghelling. Als de theeplant vier jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Hierbij worden alleen de verse jonge blaadjes geplukt, omdat de oudere bladeren vaak bitter zijn. Na het plukken wordt het vocht uit de blaadjes ontrokken bij 25-30 graden. In de meeste landen gebeurt dit in de zon. Daarna worden de blaadjes meestal gerold. Hierdoor worden de laatste bladsappen verwijderd.

Tot slot worden de blaadjes, afhankelijk van de theesoort, nog gefermenteerd. Dit gebeurt in een warme en vochtige kamer om een optimale kleur en smaak te krijgen. De duur van de fermentatie beïnvloed ook de smaak. Hierna worden de blaadjes opnieuw gedroogd bij 95 °C. Na deze bewerking blijft uiteindelijk van de 100 kg thee maar 20 kg over.

Geregeld wordt de thee vernoemd naar de regio waar die is verbouwd. Zo komt Darjeeling thee uit Darjeeling in India, Ceylon uit Ceylon in Sri-lanka en Ilam thee uit Ilam in Nepal, ongeveer 75 km van het bekende Darjeeling gelegen. Thee groeit het best in hogere, bergachtige gebieden. Hoe hoger de thee groeit, hoe beter meestal de kwaliteit. Het tijdstip van plukken kan ook van groot belang zijn. De allereerste en hoogste kwaliteit blaadjes van het jaar wordt ook wel ‘first flush’ genoemd.

Straid verkoopt alleen de exclusieve theesoorten uit Nepal, geheel biologisch verbouwd op de hoger gelegen regio's aan de voet van de Himalaya. Uniek is dat de thee direct bij de boer wordt gekocht. Het assortiment bestaat uit witte, groene, oolong en zwarte varianten van de hoogste en puurste kwaliteit.