Zeep, natuurlijk

Background
Lange tradities in een nieuw product
Het maken van zeep is een oude kunst, maar nieuw voor de mensen in de Himalaya. In het landelijke Nepal gebruikte men een natuurlijke zeep, bijvoorbeeld gemaakt van de nootachtige vrucht van een lokale boom, Ritha genaamd, en andere kruiden die rijk zijn aan saponine. Door de rijkdom aan kruiden in de Himalaya, ligt het maken van verzorgende en heerlijk geurende zeep op basis van natuurlijke grondstoffen voor de hand. Twee dames van onze leverancier Wild Earth, Shobha Shrestha en Jaya Shrestha Pant hebben zich verdiept in het creatief mixen van oliën en kruiden volgens oude tradities. Zij zijn nu ware 'zeepkunsternaars' die trots zijn op hun werk.

Alle zeep wordt gemaakt door een chemische reactie tussen een zuur (in onze zeep dienen plantaardige oliën als zuur) en een base (een oplossing van natriumhydroxide en water, ook wel loog). Resultaat zijn zeep en glycerine. Zeep kan op verschillende manieren worden gemaakt. Voor de handgemaakte zeep van Wild Earth wordt koude-proces methode toegepast. Hierbij worden plantaardige oliën verhit en vermengd met de loog oplossing. De warmte die uit de chemische reactie ontstaat houdt het proces in stand, een externe warmtebron is dan niet meer nodig. Om de zuiverheid en kwaliteit te garanderen, maken we onze zepen in kleine series met de beste mengsels van oliën en natuurlijke plantenextracten. Na het uitharden van de zeepjes voor ten minste een maand, worden ze op maat gesneden en met de hand verpakt.

Commercieel gemalen zeep verwijdert de glycerine, de natuurlijke moisturizer die ontstaat wanneer zeep wordt gemaakt. Wij geven de voorkeur aan het behoud van de natuurlijke glycerine in de zeep, ook al lost de zeep dan makkelijker op in water. Zorg ervoor dat de zeep niet in het water blijf liggen na gebruik. De zeep wordt niet op dieren getest, wel op familie en vrienden. Wij zijn ervan overtuigd dat u er net zoveel als hen van zult genieten.