Vilten

Background
Natuurlijk mooie warmte

De vilten producten van Straid worden handgemaakt door de medewerkers van Hari Basnet, een kleine ondernemer uit Kathmandu. Het is een sterk en warm product, dat in prachtige kleuren kan worden geverfd.

Wol is de belangrijkste grondstof voor vilt. Hoewel er tientallen bedrijfjes zoals die van Hari zijn in Nepal, komt de wol niet uit Nepal maar uit Nieuw Zeeland. De Nepalese schapen leven in de bergen en worden gehouden voor het vlees. De wol is niet geschikt voor de fabricage van kleding of vilt.

De wol wordt in balen geleverd. Eerst wordt het gewassen en geverfd in de gewenste kleur. Daarna worden handmatig plukken wol met water en zeep tot de gewenste designs gevormd. Een tijdrovend werk, waarbij ook mallen worden gebruikt en verschillende kleuren verwerkt worden tot de mooie producten.

Tot slot moet het vilt drogen. Daarvoor is alleen de zon nodig. In het regenseizoen (mei tot september) is het in Nepal daarom lastig vilt te maken.

Bij producten vindt u het basisassortiment van Straid. Daarnaast maken wij in samenwerking met bedrijven en ontwerpers ook maatwerk. Er wordt geregeld een bezoek aan Nepal gebracht, waarbij we samen met de producent nieuwe producten maken. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

 

Handgeschept papier
Vilt
Productieproces
Sloffen
Accessoires
Dekens
Cashmere
Keramiek
Sieraden