Straid nieuws

Background
October 2013

Stroopwafels in Nepal?!

Het idee ontstond begin 2012. Een Nederlands bedrijf, Uniforce, had gevraagd of Straid een project wist dat ondernemerschap en werkgelegenheid in een ontwikkelingsland zou kunnen bevorderen. Lang hoefden we niet na te denken. De stroopwafels die ik altijd voor mijn Nepalese vrienden mee neem gaan er immers letterlijk in als 'zoete koek'. "Waarom dan geen stroopwafels in Nepal produceren?", opperde ik, quasi serieus. 'Doen!', was het antwoord. De sponsor hadden we!

Het was geen eenvoudige opgave. In Nederland is alles goed georganiseerd en kopen de stroopwafelverkopers die wij kennen van markten hun ingrediënten in bij een groothandel. In Nepal was er nog helemaal niets.

Een belangrijke voorwaarde was dat alle ingrediënten op de lokale markt te koop moesten zijn. Anders wordt het te ingewikkeld en te kostbaar. Dus daar begon het project. 90% van alle ingrediënten, zoals bloem, suiker, kaneel en boter, was geen probleem. Maar soja lecithine en een specifieke soort glucose stroop, tja, dat was een ander verhaal. Maar, na ruim een half jaar hadden we voor alles een oplossing.

De volgende stappen waren minstens zo uitdagend. Een lokale bakker vinden die goed opgeleide mensen heeft om kwalitatief hoogwaardig deeg en stroop te produceten. Een startende ondernemer vinden die de stroopwafel op de Nepalese markt durfde te gaan brengen. Een verkoopkraam laten maken (maatwerk!), decoratie regelen, het wafelijzer (een Nederlands kwaliteitsproduct!) naar Nepal krijgen, iemand in Nederland vinden die in staat is de lokale ondernemers de fijne kneepjes van het produceren van stroopwafels bij te brengen (en daarvoor dus naar Nepal wil gaan!), de verkooplokatie en promotie in Nepal regelen en alle andere formaliteiten daar omheen. En dan, uiteindelijk, ervoor zorgen dat alles samenkomt.

Afijn, dat is gelukt. Op 3 oktober vond, dankzij de inzet van velen, de officiële openening plaats. Van de start in Nepal tot en met de opening hebben we een filmpje gemaakt. Zie hiernaast.

Voortaan hoef ik geen stroopwafels meer in mijn bagage te proppen. Naast een hoop voldoening is dat mijn bescheiden opbrengst van dit project!

FairFriends: samenwerking tussen fairtrade ondernemers en goede doelen

Het idee ontstond begin 2012. Eerlijke handel professionaliseren en de samenwerking tussen fairtrade ondernemers en goede doelen bevorden, was de aanleiding. Want, samenwerking leidt tot een betere (concurrentie)positie en kostendaling, bijvoorbeeld voor marketing. Zo hoeft fairtrade nauwelijks duurder te zijn dan 'gewone' producten, omdat FairFriends tussenhandel uitsluit. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is nog lang niet gebruikelijk.

Daarom namen we deel aan de Wereldprijs van de ASN bank. In de eerste rond moesten we stemmen verzamelen. Wellicht weet je nog dat ik opriep op ons te stemmen. En, hierbij, enorm bedankt wie dat ook heeft gedaan!

We hoorden bij de beste vijf projecten en gingen door naar de finale. Vervolgens selecteerde een vakjury de beste drie projecten. FairFriends was één van de gelukkigen.

Enkele weken en een pitch later koos de jury de winnaar. En donderdag 8 november 2012 hoorden we in een bomvolle zaal van Chizone in Scheveningen dat FairFriends de winnaar was!

Naast € 10.000 ontvangen we begeleiding voor de realisatie. De komende tijd gaan we hard aan het werk!

Straid gaat de producten via FairFriends verkopen, zodra FairFriends 'live' is. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan op www.fairfriends.nl.

Oktober 2012

Fairtrade project 'Straid op school'

Na het succes van vorig jaar geeft Straid ook dit jaar weer les over eerlijke handel. Negen scholen in Soest en omstreken, één meer dan vorig jaar, doen mee. De leerlingen van groep 8 maken aansluitend aan de les een werkstuk met vilten fairtrade kralen uit Nepal. De werkstukken worden tijdens de Warme Witte Winterweken bij tuinadviescentrum 't Vaarderhoogt geëxposeerd en bezoekers kunnen voor € 0,50 een stem uitbrengen. De opbrengst gaat volledig naar het Goede Doel dat de leerlingen zelf hebben gekozen.

Vorig jaar werd het materiaal door Rabobank Soest Baarn Eemnes gesponsord en stelde Straid de tijd beschikbaar. De donatie van de Rabobank was echter éénmalig. We zijn daarom op zoek naar mensen of bedrijven die ons financieel willen steunen, zodat wij alle leerlingen van de deelnemende scholen slimmer en blijer kunnen maken. Er is minimaal € 500 nodig, maar voor hetzelfde programma als vorig jaar is € 800 nodig.

Wil je helpen, koop dan hier één of meer donaties van € 2,00 (voldoende voor één leerling). Mede namens de leerlingen alvast super bedankt!

Wil je weten hoe het vorig jaar was? Kijk hieronder bij het nieuws van april 2012 en november 2011.

Augustus 2012

Hoe stem ik voor de ASN Wereldprijs?

Stemmen is heel eenvoudig en kost je (minder dan) 2 minuten:

  1. Klik hier voor de projectsite van FairFriends bij de ASN-bank
  2. Klik op de button stem, rechts van de titel
  3. Als je wel een Wereldprijs account hebt log je in en klaar, je hebt gestemd!
  4. Als je nog geen Wereldprijs account hebt, klik je op meld je aan. Er verschijnt een scherm waar naam, email en wachtwoord invullen voldoende zijn.
  5. Je ontvangt vrijwel direct een email om je account te bevestigen.
  6. Nu kun je op FairFriends stemmen!

Aan het stemmen zijn uiteraard geen kosten verbonden en je ontvangt geen berichten als je tijdens het aanmelden het hokje 'Meld mij aan voor de nieuwsbrief' uitvinkt.

Een verrassing van € 2.000

Straid is mede-initiatiefnemer van FairFriends, dat naast een webwinkel volgens het shop-in-shop principe ook een nieuwe manier van fondsenwerving voor goede doelen wordt.

Omdat we het steunen van goede doelen zo belangrijk vinden, hebben de initiatiefnemers besloten goede doelen in onze vreugde mee te laten delen als FairFriends de ASN Wereldprijs 2012 wint.

In dat geval verloten we 20 donaties van € 100 onder alle stemmers, die ieder voor zich bepalen welk erkend Nederlands goed doel de donatie ontvangt.


Juni 2012

Nepalese vrienden op bezoek in Nederland

Na een barbecue bij ons thuis en vertrok Balaram de volgende dag alweer naar Denemarken. Maar niet nadat ik hem enkele uren door Amsterdam had geleid. Want, zo dacht hij, "Als ik dan zo lang heb gespaard om ook een keer naar Europa te kunnen gaan, dan wil ik ook Amsterdam zien." Hij had zich enorm vergist in de afstanden en de kosten, maar zei, "Ik doe dit ook maar één keer.".

Tijdens een flitsbezoek aan Amsterdam, liepen we op het Waterlooplein ook nog een Nepalees tegen het lijf. Hij werkt voor Manni, die er sieraden verkoopt. Die had wel interesse en inmiddels zijn de armbanden en kettingen van Balaram op het Waterlooplein te koop...

Het bezoek van Bishnu en Primila verliep veel meer georganiseerd. Ook zij trokken kriskras door Europa, maar hadden al hun bezoeken uitstekend voorbereid. Voor een eigenaar van een reisbureau natuurlijk niet zo vreemd. Voor wie Nepal, Bhutan of Tibet wil bezoeken en de hoge kosten van Nederlandse reisorganisaties wil vermijden, biedt hij een uitstekend alternatief. Voor meer informatie klik hier of bezoek zijn website.

Amsterdam vonden ze allemaal geweldig, maar waren na 'Nederland in een dag' wel uitgeput.

Leverancier Balaram Thapa op Het IJ in Amsterdam...

... en twee maanden eerder Bishnu en Premila op dezelfde plaats.

Mei 2012

Interview Balaram Thapa

Balaram spreekt bijna geen Engels en gebruikt vaak de verkeerde woorden, die dan heel grappig kunnen worden. In de ondertitels hebben we geprobeerd zijn antwoorden zo duidelijk mogelijk te vertalen.

Zijn neef heeft als tolk gefungeerd en het was een bijzondere ervaring om meer over zijn familie en achtergronden te horen.

Interview Balaram Thapa

April 2012

Uitreiking fairtrade prijs

Van oktober tot december deden acht scholen uit Soest en omstreken mee aan een fairtrade lesprogramma van Straid. Onderdeel daarvan was een knutselwedstrijd (zie nieuws november 2011 hieronder).

Winnaar van de wedstrijd is de Dacostaschool uit Soest geworden. De prijs: voor alle leerlingen een paar vilten sloffen met opdruk naar keuze.

De productie hebben we tijdens ons bezoek aan de producent begeleid. Want 29 paar sloffen in verschillende kleuren en met verschillende teksten, is best ingewikkeld, zeker als je als viltster onze letters niet kent. Maar het is allemaal gelukt!

De winnende klas!

Het resultaat was super! Hoe enthousiast de leerlingen waren? De foto hiernaast spreekt voor zich!
Een project dat we dit jaar willen herhalen. Meedoen? Scholen uit de omgeving van Soest kunnen zich hier vast melden.

Bezoek aan Nepal

Twee weken rennen en vliegen door Kathmandu, met tussendoor nog een prachtig lang weekend in Lumbini, de geboorteplaats van Buddha. Dat rennen en vliegen deden we vooral op de fiets, het snelste vervoersmiddel in de chaotische stad. Zo konden we le leveranciers meerdere keren bezoeken om nieuwe ontwerpen toe te lichten en samples te beoordelen. Ook werkten alwe een paar dagen mee op de werkvloer, de beste manier om te ervaren wat mogelijk is.

We zijn bijzonder blij met het resultaat. Voor enkele klanten hebben we mooie maatwerk producten gemaakt en ook aan onze eigen collectie zijn een aantal verrassend eerlijke producten toegevoegd. Klik hier voor een fotoverslag.

Joep Janssen fotografeert producenten Straid

Al tien jaar bezoekt fotograaf Joep Janssen Nepal en heeft veel toeristische hoogtepunten vereeuwigd. Het 'gewone' leven in Nepal was daarbij nog onderbelicht. Via een relatie van Straid kwam hij in contact en toevalig(?) was hij op hetzelfde moment als wij in Nepal.

Een unieke kans, ook voor Straid, om enkele leveranciers te bezoeken. Drie dagen bezochten we de producenten, inclusief een avontuurlijke dagtocht naar de koffieplantage van Ujjal Rana. Aan de voet van de Himalaya wordt daar zeer exclusieve koffie verbouwd. Biologisch en de medewerkers worden goed betaald.

Een selectie van de foto's die Joep maakte vind je hier.

Interview met papierleverancier Chhong Norbu Sherpa

In 2009 startte Chhong Norbu zijn eigen papercraft fabriekje in een buitenwijk van Kathmandu.

In februari vertelde hij zijn verhaal. Waar hij is geboren, waarom hij naar Kathmandu ging, over zijn opleiding als monnik en nog veel meer.

Onder andere de Bag Lights, maatwerk geschenkdozen, wenskaarten en handgeschepte papieren vellen, onder andere met echte bloemen, komen uit zijn fabriekje, waar vier tot tien mensen werkzaam zijn.

Februari 2012

Straid producten op La Palma te koop!

Waartoe een heerlijke week op La Palma (Canarische Eilanden) niet toe kan leiden. We waren te gast in het prachtige Bed&Breakfast van Dick en Heleen. En toen ontstond, met een goed glas wijn in de hand, het idee Straid producten op La Palma te gaan verkopen.

Meestal blijft het bij ideëen, maar de ondernemerszin was enorm en nu is de eerste bestelling onderweg naar het warme natuureiland La Palma. Vanaf nu hoeft u dus voor een Straid armband, scrubstone of set bag lights niet meer naar de (web)winkel: een vakantie naar 'La Isla Bonita' volstaat! En als u daar dan toch bent, is overnachten bij Dick en Heleen een aanrader.

Bed&Breakfast Cita Magica, La Palma

November 2011

Betere werkomstandigheden, mooiere producten

In oktober heeft Straid drie dagen meegewerkt op de werkvloer van onze viltleverancier in Kathmandu.

Daar heeft Gwendolin van der Krogt de medewerkers de kunst van het naaldvilten bijgebracht, nadat zij zelf een workshop had gevolgd bij Meervilt. Stichting Straid heeft alle materialen voor het naaldvilten beschikbaar gesteld. De komende tijd kunt u verschillende nieuwe producten die met deze nieuwe techniek zijn gemaakt in onze webwinkel en bij onze verkoopadressen aantreffen. Het naaldvilten biedt meer afwisseling in de werkzaamheden, waardoor de kans op blessures aanzienlijk verminderd.

Enthousiasme voor fairtrade lesprogramma

Aansluitend op de fairtrade les, gaan de kinderen knutselen met fairtrade vilten kralen. Daar is ook een wedstrijd verbonden, financieel gesteund door de Rabobank.

Op 11, 12, 17 en 18 december kunt u in tuincentrum 't Vaarderhoogt in Soest stemmen op het beste viltwerkstuk dat de verschillende klassen hebben gemaakt. De opbrengst gaat naar goede doelen, waarbij de kinderen zelf een goed doel kunnen kiezen.

Onder de stemmers wordt door Straid een paar vilten sloffen naar keuze voor het hele gezin (max. 4 paar) verloot.

 

Ontmoet Straid in Soest


Op 26 en 27 november en 10, 11, 17 en 18 december is Straid met tal van activiteiten aanwezig tijdens de oergezellige Warme Witte Winterweken bij tuincentrum 't Vaarderhoogt, Dorresteinweg 72b, in Soest.

Op die dagen kunnen bezoekers zelf een sieraad maken van natuurlijke fairtrade kralen uit Nepal of een stem uitbrengen op een werkstuk, gemaakt door kinderen van de basisscholen die aan het fairtrade lesprogramma hebben deelgenomen.

Uiteraard kunnen ook de (kerst)artikelen van Straid worden gekocht.

Voor meer informatie over de Warme Witte Winterweken, klik hier.

Mei 2011

Straid op School

Kasteel, groep 8 Augustinusschool Hilversum

Vulkaan, groep 8 Augustinusschool Hilversum

Dit voorjaar heeft Straid op twee scholen proefgedraaid met een fairtrade lesprogramma. Met dank aan Miranda Koster en Loes Sinkeler, beiden docent in het basisonderwijs. Naast boeiende discussies over 'eerlijke handel', hebben vier klassen ook een prachtig werkstuk van gekleurde vilten kralen uit Nepal gemaakt. In november start Straid in de regio Soest, Baarn, Eemnes met een uitgebreider programma. De werkstukken van de leerlingen worden begin december tentoongesteld, waarbij ook geld wordt ingezameld voor een goed doel dat de leerlingen deels zelf bepalen. Zo is de cirkel weer rond: het programma begint met een les over fairtrade en eindigt met een bijdrage aan een betere wereld.

Straid op TV

Andre Reimes is de sympathieke rockzanger uit het programma Down with Johnny Rocks. In de laatste tien minuten van aflevering twee zien we André bij zijn werkgever De Wereld van Jansje, een trouwe klant van Straid. André schrijft ook gedichten. Vorig jaar ontstond het idee deze gedichten op de Lokta-papieren windlichtjes van Straid af te drukken. Vol trots liet Andre aan Johnny 'zijn' product zien. Daar zijn wij natuurlijk ook bijzonder trots op! Deze speciale set windlichten is exclusief te koop bij De Wereld van Jansje in Haarlem.

 

Publiciteit
Straid nieuws
Bibliotheek